5 Tips Penting Untuk Anda Yang Mahu Travel Bersama Anak Kecil

Dulu bolehlah travel single-single. Bila dah ada anak tak sampai hati nak tinggalkan si comel ini dan anda pergi travel bersama suami. Jadi mahu atau mahu si comel tetap kita nak bawa bersama. Namun bawa si kecil ini ada cabarannya dan ada rintangannya tersendiri. Jika main redah saja mahu spoil mood percutian anda. Itu sebab percutian […]

Siapa Kata Tak Boleh Travel Ke Luar Negara Secara Percuma. Ini 4 Cara Yang Anda Boleh Cuba.

Boleh bagi tahu admin siapa kat sini taknak melancong? Semua orang pastinya ingin melancong, lebih-lebih lagi ke luar negara. Mungkin tiada masalah bagi mereka yang berduit tapi bagi mereka yang berstatus kelas bawahan mungkin menjadi penghalang kepada mereka. Mungkin anda tidak tahu bahawa kita mungkin dapat melancong keluar negara secara percuma. Tetapi bukan senang untuk […]

Ini Cerita Di Sebalik Mural Di Malaysia Yang Ramai Tidak Tahu.

Lukisan dinding atau dikenali sebagai mural merupakan lukisan yang di lukis di atas permukaan yang luas seperti dinding atau tembok-tembok batu bagi mengekspresikan sesuatu situasi atau pon sebagai peringatan kepada sesuatu peristiwa. Kepakaran dan teknik yang betul di perlukan oleh pelukis bagi mengekspresikan apa yang cuba disampaikan. Di Malaysia terdapat beberapa lukisan mural yang popular […]

#5 Tips Menabung Untuk Travel

Cerita lebat tapi setahun sekali pun susah nak travel. Sebenarnya bukan susah nak travel tapi yang sebetulnya korang tak pernah rancang pun dengan serius macam mana nak kumpul duit sampai misi travel korang berjaya. So hari nie team jomlahcuti nak kongsikan 5 Tips Menabung Untuk Travel Baca Lagi : 10 Tips Percutian Di Pulau Yang […]

10 Tips Percutian Di Pulau Yang Wajib Anda Tahu

Pertama kali nak bercuti di Pulau. Rasa teruja & seronok tapi masalahnya tak tahu apa  nak bawak. Bila tak tahu buat-buat tahu, akhirnya bawa beg luggage balik kampung pergi bercuti ke pulau. Tempoh bercuti 3 hari tapi beg sebeban macam duduk seminggu. Sini kami share sikit tips apa yang perlu anda prepared sebelum bercuti di […]

9 Tips Travel Yang Sering Di Lupakan Bila Mana Ke Oversea

#1- Pastikan Nama Anda Tiada Sekatan Imegresen Malaysia Hari ini kerajaan Malaysia mengambil tindakan tegas bagi mereka yang telah disenarai hitamkan. Ada pelbagai faktor nama anda telah disenarai hitamkan antara yang paling popular adalah masalah pembayaran semula PTPTN. Untuk memastikan nama anda bersih dari disenarai hitamkan anda boleh semak semula DISINI . Caranya mudah hanya masukan […]

Pergilah Bulan Madu Walau Dekat-Dekat. Sekalipun Jadilah.

Bila sebut percutian bulan madu ramai yang fikir kena habiskan beribu-ribu. Bila sebut saja bulan madu mesti ramai saja yang skeptikal mesti nak kena pergi oversea. Come on lah. Pergi bulan madu sama seperti buat majlis kahwin. Peribahasa yang paling sesuai adalah ukurlah baju di badan sendiri. Di Malaysia sendiri ada banyak dan pelbagai destinasi […]

#6 Tips Elak Selsema Semasa Travel

Selsema memang boleh potong mood kita seharian. Apakan lagi sewaktu detik-detik menikmati waktu travel yang dinantikan. Kena pula dengan mata gatal dan berair disertakan juga bersin tanpa henti pasti rosak habis mood travel kita. Sebenarnya selsema ini adalah lebih baik dicegah berbanding hendak diubati. Kalau nak diubati ambil masa juga. Ada setengah itu mengambil masa sehari dua. […]

Tips Penting Jika Kehilangan Pasport Sewaktu Travel Di Luar Negara

Jomlah Follow Kami Di INSTAGRAM & FACEBOOK Tiada siapa dalam dunia ini yang mahu kehilangan pasport sewaktu melancong. Seperti yang kita tahu pasport adalah nyawa kedua kita sewaktu kita berada di luar negara. Dengan pasport lah kita boleh dikenal pasti status kerakyatan kita sekiranya terjadi perkara yang tidak diingini kepada kita. Dengan pasport juga ia adalah […]

Penjagaaan Kesihatan Ketika Bercuti Yang Perlu Anda Tahu

Jomlah Follow Kami Di Instagram “Eh Singgah Toilet Sekejap, Aku Sakit perutlah.” “Eh, Korang pergi la, Aku tak sedap badan lah.” Tentu anda atau rakan anda pernah melalui situasi seperti di atas sewaktu bercuti, Kebiasaannya kita merancang aktiviti percutian dengan teratur dan padat kerana ingin menjimatkan masa tetapi selalu terhalang kerana masalah kesihatan. Akibatnya percutian […]